Vinn en upphandling

I dagens konkurrenskraftiga företagssamhälle gäller det att kunna upphandla om man vill fånga de rätta kunderna och kontrakten. Sanningen är att i genomsnitt nio av tio anbud som ett företag lägger vinner inte, vilket betyder att det tionde måste täcka kostnaderna för tiden som lagts ner på de andra nio.

Sondera terrängen

För att undvika dessa förluster och vinna en upphandling finns det några punkter man bör tänka på enligt Driva Eget. Det första man bör göra är att sondera marknaden och se inom vilka sektorer det kan finnas potentiella kunder.När man sedan identifierat dem så gäller det att hålla koll på när en offentlig upphandling kommer ut, och man kan i så fall ta hjälp av en så kallad bevakningstjänst om sektorn är så pass bred att du inte har tid att göra bevakningen internt.

Följ riktlinjerna för anbudsskrivningen

AvtalNästa steg är att skriva själva anbudet och det är här många företag misslyckas, speciellt om man lägger anbud inom den offentliga sektorn där det ofta finns en rad krav på hur ett anbud ska se ut. Lyckligtvis finns det riktigt bra konsulter inom den här branschen som kan hjälpa till, som till exempel Magnus Josephson som driver konsultverksamhet och utbildar företag i konsten att upphandla och lägga anbud.Det är viktigt att vara precis och direkt när man lägger ett anbud och inte brodera ut det med oväsentliga detaljer, utan se vad företaget man vill förhandla med är ute efter och följa de direktiven till punkt och pricka. Den här artikeln från Chefstidningen.se ger dig några bra tips för upphandlingarna. Här poängteras också att upphandling kan vara ett bra sätt för ett nyetablerat företag att komma ut på marknaden och man behöver inte känna att man har mindre chans än de företag som har en etablerad affär-relation med de man förhandlar med. Även här kan en konsult hjälpa till för att understryka det som är viktigast i ett anbud, nämligen kvaliteten. Visst, dina konkurrenter kanske erbjuder ett lägre pris, men om ditt anbud och dina tjänster håller högre kvalitet så är dina chanser minst lika stora som det erfarna företaget, om inte större.Friskt vågat är hälften vunnit som det heter och det gäller absolut när vi pratar om att knipa de stora, lukrativa kontrakten.

You May Also Like