Privatekonomi och budgethållning

Privatekonomi och budgethållning för det egna hushållet har alltid varit viktigt men på grund av eller kanske tack vare datorprogrammens utveckling och tv-underhållning med inslag av ekonomi har intresset ökat.

photodune-5560514-budget-xs

 

Många är de i Sverige som tittat med förundrade miner på Lyxfällan på tv och frågat sig hur människor kan försätta sig i liknande situationer. Det är dock mycket enklare att hamna i en ekonomiskt ohållbar situation än vad man kan tro. Särskilt om man inte har noggrann koll på sina inkomster och utgifter. Billiga avbetalningsplaner kan se väldigt bra ut och ofta är de det men får man för många av de så kan det helt plötsligt få stora konsekvenser för hushållets ekonomi.

Att göra en budget är egentligen inte särskilt svårt. Det handlar mer eller mindre om att lista inkomster och utgifter och sen ser man till att den senare inte överstiger den föregående så har man hållit budgetmålet. Detta är dock sällan tillräckligt. Särskilt om man är seriös med sin hemekonomi och om man har för avsikt att exempelvis identifiera onödiga kostnader eller hitta utrymme för sparande. Den som är riktigt duktig i Excel kan själv skapa sin budget men för de flesta andra finns det som tur är hjälp att få.

Det finns många färdiga hemekonomiprogram som är både användarvänliga och innehåller allt som behövs för att få en god överblick av ekonomin. Vilka funktioner programmen har skiljer sig åt så beroende på vad man behöver finns det skäl att kolla runt lite. Programmen kan ofta laddas ner gratis så att man kan testa de innan man väljer att betala vilket naturligtvis är en stor fördel. Det finns även nätbaserade program för privatbudget och likaså appar både till Android och iOS.