Rekrytering – en utmanande process

Att rekrytera är sällan en dans på rosor. Varje gång kan man stöta på nya utmaningar och man vet aldrig vad utkomsten kommer vara när man först sätter igång. Men det är också något som behöver göras och att veta hur man går till väga redan innan man rekryterar sin första medarbetare är helt klart en fördel.

Överväg att ta hjälp

Oavsett om det är företagets första eller hundrade rekrytering kan det finnas ett stort värde i att ta hjälp av någon som specialiserar sig mot rekrytering. Detta är speciellt fallet när det kommer till rekrytering av chefer och nyckelpersonal. Vilket är något som företag som Head Agent specialiserar sig på.

Börja med kravprofilen

Innan man kan rekrytera måste man utforma en ordentlig kravprofil för tjänsten. En bristande kravprofil är ett betydligt vanligare problem än det borde vara. Många gånger är detta ett resultat av att arbetsgivaren inte vet exakt vem som passar in i tjänsten och vilka erfarenheter eller kompetenser som väger tyngst. Spendera tid att efterforska detta och utforma en så bra kravprofil som möjligt.

Gallra bland CV:n

När CV:n börjar komma in är det viktigt att ta sig tiden att gå igenom dessa ordentligt. Man får alltid förvänta sig en del som söker trots att de inte är kvalificerade, och dessa CV:n vill man ju utesluta så snabbt som möjligt. Kommer väldigt många CV:n in kan man senare göra en andra gallring där man försöker hålla en något högre standard.

Förbered för intervju

Intervjun testar arbetsgivaren lika mycket som den arbetssökande. Att sätta upp en bra intervju är något man ofta behöver ta tiden att lära sig. Det finns en mängd frågor som mer eller mindre är standard vid intervju. Dessa kan man läsa på Arbetsförmedlingen. Och medan det finns ett värde i att ta fram mer unika frågor finns det också goda anledningar till varför en del frågor i stort sett alltid ställs under en intervju.

Efter intervjun bör man sitta på tillräckligt mycket information för att välja en kandidat. Är det ett svårt val kan man alltid kalla de främsta till ytterligare en intervju, ge dem ett arbetsprov eller något annat som kan hjälpa en att fatta ett beslut.

You May Also Like