Bästa sätten att spara

Om du inte har ett sparande, är det hög tid att börja. Inkomster är flyktiga och du vill säkert ha en bra pension när den dagen kommer. För att få ut det mesta av sparandets möjligheter, gäller det att börja i tid. Det finns några olika sätt att spara på. 

Med sparränta

Detta menar att du lägger in dina pengar varje månad på ett speciellt konto där pengarna antingen kan vara låsta en viss period eller ha fria uttag närhelst du vill. Ju längre bindningstid och insättningssumman, desto bättre sparränta brukar företagen ge. Räntorna kan ligga på allt från 0,5 % – 10 %.Sparränta är ett effektivt och stabilt sätt att öka sitt eget kapital. Många skulle rekommendera att alltid ha ett sparkonto där du för in pengar varje månad. Om inget annat är det bra att ha sparpengarna när någonting i hemmet går sönder eller för att åka utomlands någon gång per år.

Pensionssparande

Detta ska alla ha. Ett pensionssparande ger dig ökad säkerhet och ger dig en större pension. Oftast spara man i fonder och kan själv välja om det ska vara hög eller låg risk. Är risken låg, alltså om fonden är mer stabil, kommer pengarna inte växa lika fort. Är risken hög är fonden lite svårare att förutse och du löper även en risk att förlora pengar.

Aktier

Ett annat alternativ är att spara i aktier. Det är mer riskfyllt och kräver större engagemang. Du kan be en aktiemäklare sköta din portfölj åt dig, om du själv inte vill vara insatt i hur aktier fungerar och hur man handskas med dem. Det är dock bättre att själv kontrollera var ens pengar investeras. Det kan låta krångligt i början, det gäller bara att komma förbi första stadiet i lärandet.

You May Also Like